Frequently asked questions.
Frequently asked questions.
Malesuada velit et ut malesuada amet tempor velit dui. Nullam amet commodo gravida gravida.
4. Welke capaciteit heeft mijn airconditioning nodig?
Een airco moet net als andere apparaten, bijvoorbeeld een verwarming of een stofzuiger, een prestatie leveren. Die prestatie is het “vermogen” om iets gedaan te krijgen. Dat vermogen wordt uitgedrukt in Watt. Het vermogen en de toepassing daarvoor moeten op elkaar afgestemd zijn. Een klein kamertje kan je verwarmen met een 1000 Watt kacheltje maar geen heel huis. Zo natuurlijk ook bij een airco. Afhankelijk van de te koelen ruimte zal de koelcapaciteit, uitgedrukt in Watt, daar op afgestemd moeten worden.
De capaciteit die uw airconditioning nodig heeft hangt met heel veel factoren samen. Voor het berekenen van de koelcapaciteit is niet alleen de inhoud van de te koelen ruimte voldoende, ook zal de isolatiewaarde en dergelijke in ogenschouw genomen moeten worden voor een weloverwogen advies. Houd ook rekening met eventuele ramen en of de ruimte een zonnige kant heeft. Wanneer er namelijk veel ramen aanwezig zijn of de ruimte staat enkele uren per dag in de zon, dan kan het nodig zijn om een airco aan te schaffen met wat meer vermogen. Al is het wel zo dat het dichtdoen van de gordijnen al veel kan schelen. Het is daarnaast belangrijk om te kijken of je een airco voor één of meerdere ruimtes wilt gaan gebruiken. Maar zoals altijd kan je met de vuistregel een aardige indruk krijgen van de benodigde koelcapaciteit.
Vuistregel capaciteit: In de aircobranche wordt, voor het berekenen van de koelcapaciteit vaak de vuistregel genomen: 30 tot 50 Watt per m3 te koelen ruimte. Een ruimte van 4 x 4 x 2,5 m = 40 m3 heeft dus een koelcapaciteit nodig van 40 x 30 = 1200 Watt tot maximaal 40 x 50 = 2000 Watt.
Noot: vroeger werd voor de verwarming- en koelcapaciteit de term BTU gebruikt maar die is al jaren geleden vervangen door de eenheid “Watt”.