Telefoon : +31(0)6 14 916 308
info@eliteairconditioning.nl
Telefoon : +31 (0)35 234 05 05
info@eliteairconditioning.nl
Offerte voor Airco + Installatie?
Offerte aanvragen
FAQ2023-01-01T13:53:04+00:00

Veel gestelde vragen

1. Werkt Elite Airconditioning ook bij particulieren?2021-08-03T09:25:32+00:00

Elite koeltechniek werkt ook bij particulieren. Na heel veel jaren ervaring opgedaan te hebben in de koeltechnische branche, voornamelijk bij grote instellingen zoals; ziekenhuizen, het RIVM etc. heeft Elite koeltechniek besloten haar expertise ook op de particulieren markt te delen. Wij denken dat er veel verbetering te halen valt op de particulieren markt vanwege al de hobbyisten die aan t werk zijn. Je ziet ook steeds vaker dat een installateur of elektricien ineens een airco gaat installeren omdat de vraag ontzettend groot is. Maak ook de vraag naar echte vakmannen is groot. Wij weten als geen ander hoe moeilijk het is om goede mensen in onze branche te vinden. Daarom raden wij altijd aan om je bij een gespecialiseerd bedrijf te laten informeren. Iedereen heeft zo zijn specialiteit. Zo besteden wij elektra en dak werkzaamheden ook uit aan een specialist.

2. Word je ziek van Airconditioning?2021-08-03T09:26:09+00:00

Sommige mensen willen liever geen aircosysteem omdat ze bang zijn dat ze er ziek van worden. Men denkt ten onrechte dat er ziektekiemen in de airco zouden zitten. Dit is echter bijna niet mogelijk. Het zou dan echt om een extreem vervuild systeem moeten gaan. Als een airco normaal wordt onderhouden (filters op tijd vervangen) is het eigenlijk niet mogelijk dat deze ziektekiemen verspreidt.

Vanwege de luchtfilteringsfuncties in airco’s zorgen deze systemen er juist voor dat de lucht schoner wordt. In ruimtes met een airco zitten niet voor niets veel minder stofdeeltjes en pollen in de lucht. Mensen met astmatische of allergische klachten hebben er daarom juist baat bij.

Er zijn ook mensen die denken dat je vanwege de kou of de tocht uit de airco ziek kunt worden. Ook dit is een fabeltje. Ziek wordt je namelijk niet van kou of een frisse wind. Het is overigens wel ongezond om grote temperatuurswisselingen te hebben. Maar als je de airco niet meer dan 6 graden kouder of warmer zet, is hier eigenlijk geen sprake van. De echte boosdoeners die ons ziek maken zijn de bacteriën en virussen die van mens (of dier) worden overgedragen.

Wel is het zo dat ziektekiemen zich concentreren in de winter. Vooral in de winter zitten alle ramen en deuren vaak dicht. Zo kan de concentratie ziektekiemen in de lucht aardig oplopen. Dus als je op kantoor snel ziek wordt heeft dit meer met de aanwezigheid van al die mensen te maken dan met de airconditioning. Het enige wat de airco wel doet is de lucht over de verschillende ruimtes binnen een kantoor verspreiden. Als bepaalde mensen ziektekiemen bij zich dragen zullen deze door de luchtstroom van de airco sneller worden verspreid.

3. Kun je ook verwarmen met een airconditioning?2021-08-03T09:26:53+00:00

Nou en of dat kan! Doorgaans worden huizen verwarmd door een cv-ketel. Maar je kunt ook je huis verwarmen met je airco. Doorgaans is het verwarmen van je huis met airco goedkoper dan het stoken van de cv ketel. Ook kun je met een airco één ruimte gerichter en sneller verwarmen. Hierdoor is een airco duurzamer dan de cv; ten eerste omdat elektriciteit goedkoper is dan gas, en ten tweede omdat je dan gericht één ruimte kunt verwarmen. Alleen bij hele lage temperaturen kan er een laag rendement zijn wanneer je verwarmd met je airco. Hierdoor kan het verstandig zijn om nog een extra verwarmingsbron te hebben. Uiteraard moet je er wel voor zorgen dat de airco goed wordt onderhouden. Op die manier heb je namelijk het langste plezier van het systeem.

4. Welke capaciteit heeft mijn airconditioning nodig?2021-08-03T09:27:58+00:00

Een airco moet net als andere apparaten, bijvoorbeeld een verwarming of een stofzuiger, een prestatie leveren. Die prestatie is het “vermogen” om iets gedaan te krijgen. Dat vermogen wordt uitgedrukt in Watt. Het vermogen en de toepassing daarvoor moeten op elkaar afgestemd zijn. Een klein kamertje kan je verwarmen met een 1000 Watt kacheltje maar geen heel huis. Zo natuurlijk ook bij een airco. Afhankelijk van de te koelen ruimte zal de koelcapaciteit, uitgedrukt in Watt, daar op afgestemd moeten worden.

De capaciteit die uw airconditioning nodig heeft hangt met heel veel factoren samen. Voor het berekenen van de koelcapaciteit is niet alleen de inhoud van de te koelen ruimte voldoende, ook zal de isolatiewaarde en dergelijke in ogenschouw genomen moeten worden voor een weloverwogen advies. Houd ook rekening met eventuele ramen en of de ruimte een zonnige kant heeft. Wanneer er namelijk veel ramen aanwezig zijn of de ruimte staat enkele uren per dag in de zon, dan kan het nodig zijn om een airco aan te schaffen met wat meer vermogen. Al is het wel zo dat het dichtdoen van de gordijnen al veel kan schelen. Het is daarnaast belangrijk om te kijken of je een airco voor één of meerdere ruimtes wilt gaan gebruiken. Maar zoals altijd kan je met de vuistregel een aardige indruk krijgen van de benodigde koelcapaciteit.

Vuistregel capaciteit: In de aircobranche wordt, voor het berekenen van de koelcapaciteit vaak de vuistregel genomen: 30 tot 50 Watt per m3 te koelen ruimte. Een ruimte van 4 x 4 x 2,5 m = 40 m3 heeft dus een koelcapaciteit nodig van 40 x 30 = 1200 Watt tot maximaal 40 x 50 = 2000 Watt.

Noot: vroeger werd voor de verwarming- en koelcapaciteit de term BTU gebruikt maar die is al jaren geleden vervangen door de eenheid “Watt”.

5. Wat betekend SCOP en SEER?2021-08-03T09:28:34+00:00

SCOP (Seasonal Coëfficiënt of Performance) en SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio) zijn afkortingen die gebruikt worden in verband met de energiezuinigheid van de machine. Vroeger het je enkel de COP en EER, welke aangaven hoe energiezuinig jou apparaat was. Zonder dat er naar gekeken werd of de seizoenen nog enkele invloed hadden op de apparaten terwijl dat wel degelijk zo is. Eenzelfde installatie presteert anders in de woestijn dan op de Noordpool. Hieronder uitgelegd wat de begrippen precies inhouden.

  1. SCOP is de afkorting van Seasonal Coëfficiënt of Performance. Het is een waarde die aangeeft hoe efficiënt een airco kan verwarmen. In de SCOP waarde is in tegenstelling tot de verouderde COP waarde ook de negatieve invloed van het seizoen (buitentemperatuur) verwerkt. Een airco koelt namelijk bij een lage buitentemperatuur minder goed dan bij een hogere buitentemperatuur. De SCOP waarde is daardoor een meer realistische waarde waarmee airco’s beter te vergelijken zijn wat betreft hun werkelijke energieverbruik.
  2. SEER is de afkorting Seasonal Energy Efficiency Ratio. Het is een waarde die aangeeft hoe efficiënt een airco kan koelen maar in tegenstelling tot de verouderde EER waarde wordt in de SEER waarde ook de (negatieve) invloed van het seizoen in deze waarde verwerkt. Hierdoor zijn airco’s beter met elkaar te vergelijken omdat de efficiency niet bij de meest gunstigste omstandigheden wordt gemeten maar in een realistische situatie.
6. Hoe werkt een airconditioning?2021-08-03T09:29:41+00:00

Simpel gezegd conditioneert een airconditioning de lucht in een ruimte. Een airconditioning kan koelen, verwarmen en verse lucht aanbrengen in de ruimte. Verder zorgt het ook voor het ontvochtigen en het filteren van de lucht. Dit samen zorgt voor een comfortabel binnenklimaat. Tegenwoordig is een airconditioning zo zuinig, dat het een alternatief voor de Cv-installatie is. Een airconditioning kan voor veel verschillende doelen worden gebruikt, zoals een slaapkamer, een winkel of een compleet ziekenhuis.

Elke airconditioning bestaat op zijn minst uit twee delen: een binnendeel en een buitendeel. Bij koelen haalt het binnendeel warmte uit de lucht en het buitendeel geeft de overtollige warmte af aan de buitenlucht. Bij verwarmen werkt dit principe precies andersom. Via het koudemiddel wordt de overtollige warmte of koeling getransporteerd.

Voor de techneuten onder ons:
Een vloeibaar koudemiddel wordt door een expansieventiel geëxpandeerd/verruimt. Het geëxpandeerde nog vloeibare koudemiddel onttrekt warmte uit de lucht en wordt gasvormig. Een compressor comprimeert het gasvormige koudemiddel naar hoge druk, waarna de warmte in het koudemiddel wordt afgegeven aan de omgeving en het gasvormige koudemiddel weer vloeibaar wordt in de condensor.

7. Wat zijn de voordelen van luchtreinigers?2021-08-03T09:30:10+00:00

Huizen en gebouwen zijn beter geïsoleerd dan ooit. Dat is een goede zaak, maar het betekent ook dat de kans klein is dat u de slechte (stof)deeltjes en pollen, die de woning zijn binnengekomen, kwijtraakt. Onze luchtreinigers zijn de perfecte oplossing om de lucht in uw woning te zuiveren en te verbeteren en om het negatieve effect van pollen op uw gezondheid te minimaliseren.

De concentratie aan mogelijk schadelijke deeltjes en gassen, is binnen twee tot vijf keer hoger dan buiten. Daikin-luchtreinigers zorgen ervoor dat de lucht binnen uw woning of gebouw zuiverder, gezonder en schoon is – wat zowel het comfort als de veiligheid in uw woning verbetert. Dankzij de Flash Streamer-technologie, kunt u nu genieten van verse buitenlucht, binnen.

Gezonde en frisse lucht biedt een aantal voordelen. Luchtreinigers verwijderen pollen, zodat u minder last hebt van allergieën en infecties van de luchtwegen. De verbeterde luchtkwaliteit zorgt voor een gezonde slaapomgeving en onaangename geurtjes worden gefilterd. Bovendien inactiveert de Flash Streamer-technologie van Daikin 99,9 % van het nieuwe coronavirus (SARS-CoV-2) en het gewone griepvirus.

Offerte

” Staat uw vraag er niet bij? Neem dan gerust even contact op, we zijn u graag van dienst. “

01

Neem contact op

Het is vrijblijvend en kost niets. We overleggen en inventariseren.

02

Vrijblijvende offerte

Als de offerte aansluit kunt u besluiten een opdracht te plaatsen.

03

Voor u aan het werk

We klaren de klus en zijn klaar als alles is gedaan én u tevreden bent.

Ga naar de bovenkant